10 często spożywanych pokarmów, których należy unikać, aby być zdrowym.



    Zdrowe odżywianie. Czego nie jeść, by być zdrowym.
  1. Gotowe produkty z konserwantami i polepszaczami smaku - wszelkie przetwory mięsne, rybne, gotowe sałatki rybne i z warzywami. Zawarte w tych produktach polepszacze smaku m.in. glutaminian sodu E621, przyjmowane w większych ilościach są szkodliwe i kumulują się w organizmie.
  2. Kostki rosołowe, przyprawy do potraw i gotowe zupki z glutaminianem sodu.
  3. Sól rafinowana biała (zwiększa ryzyko powstania nadciśnienia, miażdżycy, chorób sercowo-naczyniowych, może przyczynić się do udaru mózgu i zwiększyć drażliwość systemu nerwowego).
  4. Rafinowane oleje roślinne (jedna łyżka oleju to aż 90 pustych kalorii nie dostarczających innych wartości odżywczych).
  5. Gotowe płatki śniadaniowe i musli z dodatkiem cukru lub syropu glokozowo-fruktozowego (częste spożywanie fruktozy przyczynia się do rozwoju insulinooporności, otyłości i nadciśnienia).
  6. Margaryny, masła orzechowe i czekoladowe z utwardzanym tłuszczem roślinnym.
  7. Słodycze z cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym i utwardzanymi tłuszczami roślinnymi.
  8. Jajka z chowu klatkowego, ryby z chodowli przemysłowych.
  9. Dosładzane, kolorowe napoje i soki, napoje light. Zawierają dużo cukru i szkodliwe w większych ilościach sztuczne słodziki.
  10. Produkty z białej mąki, białe pieczywo. Dostarczają pustych kalorii bez innych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały.