Przejdź do głównej zawartości
10 często spożywanych pokarmów, których należy unikać, aby być zdrowym.
- Gotowe produkty z konserwantami i polepszaczami smaku - wszelkie przetwory mięsne, rybne, gotowe sałatki rybne i z warzywami. Zawarte w tych produktach polepszacze smaku m.in. glutaminian sodu E621, przyjmowane w większych ilościach są szkodliwe i kumulują się w organizmie.
- Kostki rosołowe, przyprawy do potraw i gotowe zupki z glutaminianem sodu.
- Sól rafinowana biała (zwiększa ryzyko powstania nadciśnienia, miażdżycy, chorób sercowo-naczyniowych, może przyczynić się do udaru mózgu i zwiększyć drażliwość systemu nerwowego).
- Rafinowane oleje roślinne (jedna łyżka oleju to aż 90 pustych kalorii nie dostarczających innych wartości odżywczych).
- Gotowe płatki śniadaniowe i musli z dodatkiem cukru lub syropu glokozowo-fruktozowego (częste spożywanie fruktozy przyczynia się do rozwoju insulinooporności, otyłości i nadciśnienia).
- Margaryny, masła orzechowe i czekoladowe z utwardzanym tłuszczem roślinnym.
- Słodycze z cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym i utwardzanymi tłuszczami roślinnymi.
- Jajka z chowu klatkowego, ryby z chodowli przemysłowych.
- Dosładzane, kolorowe napoje i soki, napoje light. Zawierają dużo cukru i szkodliwe w większych ilościach sztuczne słodziki.
- Produkty z białej mąki, białe pieczywo. Dostarczają pustych kalorii bez innych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały.