Zdrowe tłuszcze są niezbędne dla naszego zdrowia. Powinny one stanowić co najmniej 30% naszego dziennego zapotrzebowania na kalorie. Umożliwiają przyswajanie witamin A, D, E i K, wzmacniają odporność, poprawiają pamięć, wzrok i elastyczność tkanek.
Dobre tłuszcze, czyli tłuszcze nienasycone nazywane są też NNKT – Niezbędnymi Nienasyconymi Kwasami Tłuszczowymi. Są one niezbędne dla zdrowia i nie mogą być wytwarzanie samodzielnie przez organizm, dlatego musimy dostarczać je z pożywieniem. Skutkami niedoboru NNKT mogą być choroby skóry, takie jak łupież, czy też zwiększona utrata wody przez organizm.
Kwasy omega-3 wywierają wpływ na układ krwionośny, pokarmowy, szkieletowy, nerwowy i odpornościowy. Konkurują one w organizmie z kwasami omega-6. Działają hamująco na stany zapalne, dzięki czemu zapobiegają wielu chorobom. Poprawiają wzrok, wspomagają pracę serca i krążenie krwi, wzmacniają odporność, usprawniają pracę systemu nerwowego. Najwięcej kwasów omega 3 znajduje się w rybach morskich takich jak łosoś, tuńczyk, sardynki i makrele, orzechach włoskich, awokado oraz nasionach lnu, rzepaku i soi.
Omega-6 są budulcem komórek, biorą udział w produkcji hormonów, usprawniają pracę mózgu, kontrolują ciśnienie krwi, pracę nerek, serca i układu trawiennego. Źródłem kwasów omega 6 są oleje: kukurydziany, słonecznikowy, sojowy, arachidowy, sezamowy, kokosowy, olej z pestek winogron, pestki dyni i słonecznika, nasiona sezamu, migdały, orzechy ziemne, margaryna.
Uwaga na proporcje
Kwasy omega-6 mają nie tylko pozytywne działanie. Ułatwiają one produkcję prostaglandyn, czyli hormonów prozapalnych. Wszytko zależy od proporcji w stosunku do kwasów omega- 3 zawartych w naszej diecie.Typowa dieta europejska dostarcza zbyt dużych ilości omega-6, co skutkuje to zaburzonym stosunkiem omega-6 do omega-3, wynoszącym nawet 20:1, podczas gdy prawidłowa proporcja wynosi w przybliżeniu 5:1.Kwas omega-9 nasz organizm potrafi wytworzyć z dostarczonego pożywienia.