3 pokarmy, które w naturalny sposób oczyszczają wątrobę.



Wątroba odgrywa ważną rolę w procesach trawienia i  odtruwania organizmu. Branie leków, picie alkoholu, stres i negatywne emocje obciążają ją, utrudniając detoksykację organizmu. 

Oto pokarmy, które mają pozytywny wpływ na jej funkcje:

Ocet jabłkowy 

zawiera antyoksydanty z grupy polifenoli – katechiny. Najlepszy ocet jabłkowy to ocet niepasteryzowany i niefiltrowany, zawierający naturalny osad. Ocet jabłkowy pobudza trawienie, obniża poziom cholesterolu, a kwasy w nim zawarte mają właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybiczne. Napój sporządzony ze szklanki wody, łyżki stołowej octu i dodatku miodu jest stosowany w detoksykacji organizmu, przyspiesza przemianę materii i odchudzanie.
Oczyszanie wąroby i całego organizmu. Co jeść?

Buraki  

– barwniki zawarte w burakach działają przeciwstarzeniowo  a żelazo pomaga zapobiegać anemii. Buraki są bogate w betaminy - ciemnoczerwone pigmenty, które niszczą wolne rodniki i wspomagają układ krwionośny, oczyszczając krew i usuwając kwas moczowy z organizmu. Betaminy regulują pracę wątroby  i woreczka żółciowego, poprawiają zdrowie stawów, wątroby, zmniejszają stany zapalne i chronią organizm przed stresem.
Burak ma działanie zasadotwórcze, czyli może być pomocny w nadkwasocie żołądka. Sok z buraków przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu, poprzez wspomaganie pracy wątroby, jelit i nerek. 

Jabłka 

są bogate w pektyny i błonnik, substancje wspomagające pracę jelit  i usuwanie z organizmu toksyn i metali ciężkich. Błonnik zawarty w jabłkach nie tylko oczyszcza jelita i przyspiesza trawienie, ale również daje uczucie sytości i hamuje ataki głodu. Pektyny poprawiają skład mikroflory jelitowej i hamują wchłanianie cholesterolu z tłustych pokarmów. Są pomocne w diecie odchudzającej, ponieważ wypełniają żołądek i dostarczają tylko 46 kalorii na 100 g.