Wątroba odgrywa ważną rolę w procesach trawienia i odtruwania organizmu. Branie leków, picie alkoholu, stres i negatywne emocje obciążają ją, utrudniając detoksykację organizmu.
Oto pokarmy, które mają pozytywny wpływ na jej funkcje:
Ocet jabłkowy
– zawiera antyoksydanty z grupy polifenoli – katechiny. Najlepszy ocet jabłkowy to
ocet niepasteryzowany i niefiltrowany, zawierający naturalny osad. Ocet
jabłkowy pobudza trawienie, obniża poziom cholesterolu, a kwasy w nim zawarte
mają właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybiczne. Napój sporządzony ze szklanki wody, łyżki stołowej octu i dodatku miodu jest stosowany
w detoksykacji organizmu, przyspiesza przemianę materii i odchudzanie.
Buraki
– barwniki zawarte w burakach działają przeciwstarzeniowo a żelazo pomaga zapobiegać anemii. Buraki są bogate w betaminy - ciemnoczerwone pigmenty, które niszczą wolne rodniki i wspomagają układ
krwionośny, oczyszczając krew i usuwając kwas moczowy z organizmu. Betaminy regulują pracę wątroby i woreczka
żółciowego, poprawiają zdrowie stawów, wątroby, zmniejszają
stany zapalne i chronią organizm przed stresem.
Burak ma działanie zasadotwórcze, czyli może być pomocny w nadkwasocie żołądka. Sok z buraków przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu, poprzez wspomaganie pracy wątroby, jelit i nerek.
Burak ma działanie zasadotwórcze, czyli może być pomocny w nadkwasocie żołądka. Sok z buraków przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu, poprzez wspomaganie pracy wątroby, jelit i nerek.
Jabłka
–
są bogate w pektyny i błonnik, substancje wspomagające
pracę jelit i usuwanie z organizmu toksyn
i metali ciężkich. Błonnik zawarty w jabłkach nie tylko oczyszcza jelita i
przyspiesza trawienie, ale również daje uczucie sytości i hamuje ataki głodu.
Pektyny poprawiają skład mikroflory jelitowej i hamują wchłanianie cholesterolu
z tłustych pokarmów. Są pomocne w diecie odchudzającej, ponieważ wypełniają żołądek i dostarczają tylko 46 kalorii na 100 g.