Jajka
– to źródło pełnowartościowego białka, witaminy A, D oraz witamin z grupy B, fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i selenu oraz
luteiny wspomagającej nasz wzrok. Przyjmuje się, że osoba zdrowa może zjadać 1 jajko dziennie, osoby z podwyższonym cholesterolem powinny unikać nadmiernego spożycia żółtek jaj.
Truskawki
– ich pyszny smak i bogactwo substancji odżywczych poprawia nastrój i funkcjonowanie organizmu. Zawarty w nich mangan pomaga w trawieniu tłuszczu, chroniąc przed zaparciami i wzdęciami. Truskawki są bogate w potas, fosfor, wapń, magnez, witaminę A, witaminy z grupy B, są źródłem fitocydów o właściwościach bakteriobójczych. Ich owoce i liście znajdują zastosowanie w leczeniu przeziębień, niedokrwistości, anemii, i kamicy nerkowej.
Pomidory
– nie muszą być świeże. Dużo cennych substancji zawierają ich przetwory takie jak sosy, ketchup, czy pomidory suszone. Pomidor jest bogatym źródłem witamy C, E, PP, K oraz witaminy z grupy B. Zawarty w nich potas obniża ciśnienie krwi. Za ich czerwony kolor odpowiada
likopen, naturalny przeciwutleniacz pomagający zapobiec wielu chorobom.
Łosoś
– zawarte w nim dobre tłuszcze pozytywnie wpływają na nastrój i funkcjonowanie układu nerwowego. Jest też bogatym źródłem
jodu, który reguluje pracę tarczycy i przemianę materii oraz
potasu, odpowiedzialnego za dobrą koncentrację. Objawami niedoboru potasu może być uczucie zmęczenia, zdenerwowanie i obrzęki.
Pestki dyni
– zawierają korzystne nienasycone kwasy tłuszczowe, są bogate w
cynk, wpływają korzystnie na układ krążenia, poprawiają wygląd skóry i paznokci. Są źródłem
tryptofanu, aminokwasu wspomagającego prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, regulującego nastrój, zapobiegającego depresji i zmniejszającego apetyt na słodycze.