Stan zapalny to reakcja organizmu na uszkodzenie ciała i atak drobnoustrojów. Mobilizuje on układ odpornościowy do reakcji obronnej i zapobiega rozprzestrzenianiu się zakażenia.
Niekorzystny dla zdrowia jest przewlekły stan zapalny, który nie daje wyraźnych objawów i po dłuższym czasie staje się przyczyną wielu poważnych chorób. Za chroniczny stan zapalny mogą być odpowiedzialne takie czynniki jak stres, zanieczyszczenie środowiska i nieodpowiednia dieta.
Oto 5 pokarmów o działaniu przeciwzapalnym:
Kurkuma
– zawarta w niej kurkumina ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Wzmacnia odporność, leczy infekcje, jest pomocna w chorobach oczu oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Aby zwiększyć przyswajanie tej substancji, należy łączyć ją z czarnym pieprzem.
Cebula
– pomaga w zwalczaniu infekcji, działa przeciwgrzybiczo, zawiera witaminę C i krzem. Jest ceniona w medycynie naturalnej ze względu na swoje działanie dezynfekujące, obniżające ciśnienie tętnicze krwi, moczopędne, poprawiające przemianę materii i wykrztuśne.
Czosnek
– jest naturalnym antybiotykiem,
ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Ma korzystny
wpływ na drogi oddechowe, reguluje florę bakteryjną i sprzyja lepszemu
ukrwieniu naczyń wieńcowych. Zwalcza infekcje dróg moczowych, redukuje stany zapalne
w organizmie, zabija wirusy i chroni naszą
wątrobę.
Zielona herbata i herbata Matcha
– dzięki dużej ilość antyoksydantów zmniejsza stres,
wspomaga odporność organizmu, chroni organizm przed wolnymi rodnikami i
starzeniem się. Matcha to zielona w proszku o najwyższej jakości, którą dzięki swej pudrowej postaci spożywamy w
całości, razem z listkami zawierających cenne substancje odżywcze.
Kakao
– jest dobrym źródłem polifenoli.
Zawiera więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata i wino i jest mniej
kaloryczne niż czekolada. Zawiera magnez, chrom, żelazo, mangan i cynk. Dzięki składowi
bogatemu w antyutleniacze i minerały wspomaga koncentrację, redukuje stres i
korzystnie wpływa na nasze samopoczucie.