Każdy z nam ma w organizmie prawie 2 kilogramy pożytecznych bakterii, które regulują odporność, funkcjonowanie układu pokarmowego i przemianę materii.
Najwięcej z nich (Lactobacillus i Bifidobacterium) żyje w jelicie grubym, uszczelniając nabłonek i chroniąc organizm przed szkodliwymi substancjami zawartymi w pożywieniu.
Dobre bakterie:
- produkują w organizmie witaminy z grupy B,
- obniżają poziom złego cholesterolu,
- ułatwiają wchłanianie minerałów takich jak wapń, żelazo i cynk,
- stymulują układ immunologiczny zapobiegając chorobom i zakażeniom.
Produty bogate w pożyteczne dla naszego organizmu bakterie:
- jogurt naturalny,
- maślanka,
- kapusta kiszona,
- ogórki kiszone,
- kwas chlebowy.
Jogurt naturalny, kefir i maślanka
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/naturalne-probiotyki_41877.html
Lactobacillus
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-odpornosciowy/dobre-bakterie-w-organizmie-drobnoustroje-chroniace-przed-chorobami_42162.html