Kwasy Omega 3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, mające bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.
Wpływają pozytywnie na wzrok, pamięć, zapobiegają chorobom serca i alergiom.
Właściwości Omega 3:
- mają właściwości przeciwnowotworowe,
- spowalniają starzenie się,
- zmniejszają ryzyko chorób serca,
- wpływają pozytywnie na pracę mózgu,
- zapobiegają depresji.
W jakich pokarmach szukać kwasów Omega 3:
- olej tłustych ryb (łosoś, dorsz, śledź, sardynki)
- olej lniany,
- olej rzepakowy,
- olej z orzechów włoskich,
- olej sojowy.
Kwasy omega-3 wpływają na zdrowie kości, zapobiegają zapaleniom stawów, łagodzą dolegliwości reumatyczne i ułatwiają wchłanianie wapnia.
Jak zapobiegać niedoborom Omega 3 w diecie?
W przypadku niedostatecznego spożywania ryb i zdrowych tłuszczów zaleca się suplementację kwasów Omega 3 pod postacią kapsułek lub tradycyjnego tranu w płynie.