Kwasy Omega 3 - dlaczego są takie ważne dla zdrowia?

kwasy Omega 3, właściwości zdrowotne

Kwasy Omega 3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, mające bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.

Wpływają pozytywnie na wzrok, pamięć, zapobiegają chorobom serca i alergiom.

Właściwości Omega 3:

  • mają właściwości przeciwnowotworowe,
  • spowalniają starzenie się,
  • zmniejszają ryzyko chorób serca,
  • wpływają pozytywnie na pracę mózgu,
  • zapobiegają depresji.

 W jakich pokarmach szukać kwasów Omega 3:

  • olej tłustych ryb (łosoś,  dorsz, śledź, sardynki)
  • olej lniany, 
  • olej rzepakowy,
  • olej z orzechów włoskich,
  • olej sojowy.
Kwasy omega-3 wpływają na zdrowie kości, zapobiegają zapaleniom stawów, łagodzą dolegliwości reumatyczne i ułatwiają wchłanianie wapnia.

Jak zapobiegać niedoborom Omega 3 w diecie?

W przypadku niedostatecznego spożywania ryb i zdrowych tłuszczów zaleca się suplementację kwasów Omega 3 pod postacią kapsułek lub tradycyjnego tranu w płynie.