Pokrzywa zwyczajna i jej cenne właściwości odżywcze.

Właściwości lecznicze pokrzywy.

Zastosowanie pokrzywy w medycynie naturalnej ma długą tradycję. Już od czasów starożytnych stosowano biczowanie pokrzywami do leczenia stanów reumatycznych.


Pokrzywa jest bogata w witaminy A, C, B2 i K oraz minerały: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod i krzem. Poza tym wspomaga produkcję serotoniny poprawiającej nastrój.
Usprawnia pracę trzustki, wątroby i żołądka.  Działa moczopędnie, dzięki czemu pomaga w usuwaniu substancji toksycznych, chorobach układu moczowego i usuwaniu nadmiaru wody z organizmu.

Ten pospolity chwast wpływa dodatnio na procesy przemiany materii, a dzięki zawartości żelaza i innych minerałów walczy z anemią, zwiększając poziom hemoglobiny we krwi.

Jak sporządzić napar z pokrzywy?

Wystarczy zalać 2 łyżki suszonych liści szklanką wrzącej wody.

Czy istnieją przeciwwskazania do picia pokrzywy ?

Preparatów z pokrzywy nie powinny stosować kobiety z chorobami dróg rodnych, osoby z przewlekłymi chorobami nerek i stosujące leki na cukrzycę.