Serotonina
– czyli hormon szczęścia i ważny neuroprzekaźnik regulujący nastrój. Jest
produkowana w błonie śluzowej jelit, mózgu i szyszynce. Jej produkcja pobudzana
jest przez spożywanie czekolady. Występuje w takich pokarmach jak: pokrzywa i
banany. Jej produkcję wspomagają produkty pełnoziarniste, kiełki, orzechy i
pestki.
Tryptofan
– aminokwas, wchodzący w skład białek,
odrywający rolę w regulowaniu stanu psychicznego i samopoczucia. Znajduje
zastosowanie w stanach depresyjnych, lękowych i okresie przeciążenia stresem. Tryptofan uczestniczy także w procesach przemiany materii, zmniejsza apetyt,
wpływa na produkcję hormonu wzrostu. Źródłem tryptofanu są produkty mleczarskie
takie jak nabiał czy sery żółte, ryby, rośliny strączkowe, szpinak, banany i ananas.
Magnez
– odpowiada za działanie układu naczyniowo-sercowego,
razem z wapniem i witaminą D3 buduje kości. Jego niedobór może powodować ciągłe
zmęczenie, rozdrażnienie, nerwowość, bezsenność, skurcze mięśni i drganie
powieki. Jego suplementację poleca się studentom, osobom pracującym umysłowo i
zestresowanym. Najwięcej magnezu znajdziemy w kakao, kaszy gryczanej, roślinach strączkowych, czekoladzie gorzkiej, orzechach laskowych, płatkach owsianych i szpinaku.