3 substancje zawarte w pokarmach, które poprawiają humor.

serotonina, tryptofan, magnez - co jeść aby czuć się dobrze

Serotonina

czyli hormon szczęścia i ważny neuroprzekaźnik regulujący nastrój. Jest produkowana w błonie śluzowej jelit, mózgu i szyszynce. Jej produkcja pobudzana jest przez spożywanie czekolady. Występuje w takich pokarmach jak: pokrzywa i banany. Jej produkcję wspomagają produkty pełnoziarniste, kiełki, orzechy i pestki.

Tryptofan

– aminokwas, wchodzący w skład białek, odrywający rolę w regulowaniu stanu psychicznego i samopoczucia. Znajduje zastosowanie w stanach depresyjnych, lękowych i okresie przeciążenia stresem. Tryptofan uczestniczy także w procesach przemiany materii, zmniejsza apetyt, wpływa na produkcję hormonu wzrostu. Źródłem tryptofanu są produkty mleczarskie takie jak nabiał czy sery żółte, ryby, rośliny strączkowe,  szpinak, banany i ananas.

Magnez

– odpowiada za działanie układu naczyniowo-sercowego, razem z wapniem i witaminą D3 buduje kości. Jego niedobór może powodować ciągłe zmęczenie, rozdrażnienie, nerwowość, bezsenność, skurcze mięśni i drganie powieki. Jego suplementację poleca się studentom, osobom pracującym umysłowo i zestresowanym. Najwięcej magnezu znajdziemy w kakao, kaszy gryczanej, roślinach strączkowych, czekoladzie gorzkiej, orzechach laskowych, płatkach owsianych i szpinaku.